POLGÁRMESTERI KÖZLEMÉNY

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nyári szabadságolási időszak végén néhány önkormányzatunkkal kapcsolatos aktualitásról kívánom ezúton Önöket tájékoztatni.

Buják Község Önkormányzata polgármestereként az elmúlt négy évben mindvégig arra törekedtem, hogy ha Buják vagy Bujáki kifejezés valamilyen szóösszetételben vagy önállóan megjelenik, az a hallgatóban egy pozitív képzettársítást váltson ki. Gyakorlatilag ezt a célkitűzést tartalmazta a július 25-i képviselő-testületi ülésre előterjesztett önkormányzati marketingstratégiánk tervezete is. Rendezvényeink, fellépéseink, nyilvános szerepléseink, nemzetiségi önkormányzatunk, de még az általunk közhasznú munkával megtermelt termékeink, valamint a termelési folyamat is mind-mind méltóak erre a törekvésre.

Polgármesterként Nógrád megye-szerte csak azt tapasztalom, hogy bujákinak lenni egyre nagyobb büszkeség és már velünk szemben mind magasabbak lesznek az elvárások. Én ennek tiszta szívből örülök és sokáig abban a naiv feltételezésben voltam, hogy ezzel mindegyik bujáki honfitársam így van. Sajnos óriásit tévedtem! Már, amikor a Mezőgazdasági Startmunka Mintaprogramért 2016. december 1-jén Belügyminiszteri dicséretben és pénzjutalomban részesült önkormányzatunk, nyilvánvalóvá vált, hogy ez bizonyos helyi köröknek „csípi a szemét”.

Petre Ferenc Buják, Szabadság u. 65. szám alatti lakos – ki tudja milyen megfontolásból önkormányzatunk ellen jegyzői birtokvédelmet kért, majd keresettel fordult a Pásztói Járási Bírósághoz, melyben a futballpálya mögötti, önkormányzatunk által bekerített területen folytatott mezőgazdasági tevékenységünk teljes megszüntetésének kötelezésére kérte a hatóságot, a kerítés, a fóliasátrak és egyéb létesítések teljes felszámolása mellett, magyarul a közhasznú tevékenység teljes mértékű ellehetetlenítését.

Hogy ki nyert volna, ha kérése teljesül? Ennek megítélését Önökre bízom.

A bíróság 2018.08.21-én kézbesített döntése értelmében Petre Ferenc Úr keresetét elutasította (az ítélet jelen közlemény mellékletét képezi).

Az eset összefüggései könnyen levezethetők, mint ahogy a III. Bujáki Roma Napot megelőző sátorrongáló motivációi is nyilvánvalóak.

Buják, 2018. augusztus 27.

                                                                                                                 Borbély Gábor polgármester

BÍRÓSÁGI ÍTÉLET